Allt du behöver veta om fallskärmshoppning

Här på Fallskärmscenter vill vi ge dig bästa möjliga upplevelsen tillsammans med en av våra erfarna tandeminstruktörer. De flesta av instruktörerna har flera tusen hopp bakom sig och genomgått en speciell utbildning just för tandemhoppning! Vår uppgift är att se till att du ska känna dig trygg under hela vägen samtidigt som du får en otroligt häftig upplevelse från 4000 meter!

+

När har ni säsong för tandemhoppning?

Svar: Vi hoppar från april till oktober. På sommaren hoppar vi i stort sett varje dag annars på helger resterande säsong.

+

Får man ta med sig egen kamera i frifall?

Svar: Nej, du får som passagerare inte ha något med dig löst i handen eller fastsatt på kroppen under frifall av säkerhetsskäl. Detta gäller för all tandemhoppning oavsett var du hoppar. Även vanliga hoppare behöver en viss licensgrad för att få hoppa med kamera. Vi har otroligt duktiga frifallsfotografer som kan göra både proffsiga filmer samt ta riktigt fina bilder i hög kvalité. Film eller foto kostar 800 kr, vill man ha både film och foto så kostar det 1200 kr.

+

Vi vill hoppa i Stockholm, går det?

Svar: Tyvärr så kan vi inte bedriva hoppverksamhet i Stockholmsområdet då flygtrafiken där omkring är för stor. Därför ligger hoppfältet i Västerås, 10 mil från Stockholm, precis intill staden och mälaren. Det finns dock möjlighet att hoppa i Stockholm vid enstaka tillfällen från helikopter men priset är då betydligt högre (ring för info).

+

Vad bör jag tänka på innan jag kommer och hoppar?

Svar: Vid bokning kommer du att få ett informationsmail med allt du behöver veta. Det står i huvudsak att du ska ha bekväma skor, oömma kläder (vi har overall att låna), vara fullt frisk och ringa oss för vädercheck innan du åker. Har du inte fått mailet så ber vi er att kontakta oss igen.

+

Vilket väder hoppas det inte i?

Svar: Vi väljer att stanna på backen om det skulle vara heltäckande moln eller blåsa mer än
11 m/s. Det är väldigt svårt att förutspå ett väder långt innan så ring därför precis innan du skulle behöva åka hemifrån. Hur bra eller dåligt vädret än är så kommer vi aldrig kunna garantera att vädret är detsamma när ni kommit fram.

+

Måste jag ha ett presentkort med mig när jag ska hoppa?

Svar: Om du har ett presentkort så skall det tas med vid hopptillfället! Presentkortet är en värdehandlig och kan inte ersättas om det kommit bort. Har man inget presentkort så går det bra att betala på plats när man kommer.

+

Om vi är ett sällskap som hoppar tillsammans, kan en fotograf fota/filma oss samtidigt?

Svar: Tyvärr, det krävs en fotograf per person då avståndet i frifall blir för stort.

+

Är presentkortet personligt?

Svar: Nej, presentkortet är inte personligt på något vis så du behöver alltså inte fylla i hopparens namn vid betalning.

+

Får man ta med sig släkt och vänner?

Svar: Absolut, det finns gott om plats för alla som vill vara med och titta.

+

Kan man hoppa med glasögon?

Svar: Ja, man får speciella gogglar som passar för glasögon.

+

Hur många kan vi hoppa samtidigt?

Svar: Vi brukar ta upp till 6 st tandem samtidigt, är man fler än så så delas ni upp i två eller fler omgångar.

+

Hur lång är väntetiden för att boka?

Svar: Ofta kan man få en tid samma vecka men boka gärna ett par veckor innan om ni har ett speciellt datum som ni vill hoppa på. Lördagarna kan vara lite uppbokade framöver.

+

Mitt presentkort går ut snart, räcker det med att jag bokar inom tiden?

Svar: Nej, ett presentkort skall vara upphoppat/utnyttjat inom den tiden som står på presentkortet.

+

Vad har ni för flygplan?

Svar: Vi uppdaterar kontinuerligt vår flygplansflotta för att uppnå högsta flygsäkerhet.
Vi bedriver vår verksamhet med flygplanstypen Cessna 208 /208b även kallad Cessna Caravan. Detta är ett modernt turbinflygplan som används i stor utsträckning av stora kommersiella bolag för både persontransporter och frakttransporter runt om i värden.
Utöver svenska fallskärmsförbundets flygoperativa bestämmelser har vi som den enda organisation i Sverige valt att ta ytterligare ett steg för att uppnå en högre säkerhetsnivå. Sedan 2019 valde vi att anlita en flygoperatör som innehar kommersiellt tillstånd för fallskärmsverksamhet. Bolaget opererar med 7 stycken Cessna 208 /208b i Europa och samtliga piloter innehar kommersiella licenser. (CPL behörighet) Samtliga piloter har gedigen specialutbildning för att uppnå organisationens höga kommersiella krav för fällning av fallskärmshoppare.